Maailmassa,valtakunnallinen nykytaidenäyttely Vuojoen kartanossa 7.6.-17.8.2018 Maailmassa-näyttelyssä on teoksia 15 taiteilijalta Galleria Gylichissä ja puistossa, sekä aiemmasta poiketen myös päälinnassa.
Mukana kuvataiteilijat: Maija Albrecht, Jan Eerala, Tapio Haapala, Mollu Heino, Pekka Jylhä, Saara-Maria Kariranta, Kaisu Koivisto, Henry Merimaa, Mikko Paakkola, Pia Salo, Christina Stadlbauer, Ulla Taipale, Jaakko Tornberg, Tiina Vainio ja Titta Valla
Näyttelyn teemoja ovat maisema, luonto, suojelu ja merkitykset. Teosten taustalla on pakahduttavia kertomuksia siitä miten ihmisen teot vaikuttavat ympäristöön ja miten luonto kehystää jokaista päiväämme. Juuri nyt huoli tulevaisuudesta luo ilmastoahdistusta ja aktiivinen kansalaisuus on osa taiteilijana toimimisen roolia.
Mitä taiteilija näkee ympäröivässä maisemassa juuri nyt, miten tärkeä luonto meille on -arjen ja mediassa paljon esillä olevien uhkakuvien läpi katsottaessa? Yhden ratkaisu on tarttuminen toimeen paremman tulevaisuuden toivossa, toinen saattaa tarkastella muovia ja kertakäyttökulttuuria kieron estetiikan keinoin. Entä mitä taiteilija pohtiikaan asettaessaan esille joesta nostetun veden sellaisenaan? Materiaalien erilaiset käsittelytavat aiheuttavat tunteita ja sitä kautta teokset ehkä muuttavat ajattelutapaamme.
Näyttelyn teokset ovat tärkeitä puheenvuoroja ympäristöstä ja ympäristö-ahdistuksesta.
Taidekontti Kesäpesä Kvistiluodontiellä kesäkuusta elokuuhun joka keskiviikko 2018. Tukikohta asukkaiden kohtaamisille. Yhteistyössä Porin kaupunki.
Kokkeli-hanke haastoi Huvilajuovan asukkaat ja mökkiläiset Venetsialaisiltana sytyttämään kynttilöitä ja lyhtyjä laitureille ja rantapenkalle.
Ympäristötaideteos ja yhteistyöprojekti Kokkeli-hankkeen, Porin Lastenkulttuuri-keskuksen, Porin ensi- ja turvakoti ja Luodon siirtolapuutarha ry:n kanssa. Teoksessa kasvatettiin syötävän ihania sinisiä ja hehkuvan oransseja kukkia Vauvojen värikylpy -työpajoihin. Näyttely-yhteistyössä Porin taidemuseo. 2018
Värikylvö -näyttely Porin taidemuseon PEDAseinä 11.09.2018 – 27.01.2019
Erikseen järjestettiin Akvarellimaalauspäivät siitolapuutarhalaisille Hevosluodolla 17.5.ja 12.6.2018
Näyttely esittelee vuonna 2017 toteutetun kulttuurikartoituksen tunnistamia, siirtolapuutarhan asukkaille merkityksellisiä paikkoja. Yhdeksän maisemapaikan tarkoituksena on opettaa toinen toisillemme jotain uutta maisemasta. Jokainen katsoo paikkoja omista näkökulmistaan, mutta on mielenkiintoista saada kurkistaa erilaisten katsojien, käyttäjien laseihin ja nähdä maisema uusin silmin. Näyttelyn paikat kiertämällä saa tietoa asukkaiden näkökulmista heille tärkeään maisemaan. Hyvä ympäristö syntyy moninaisuudesta ja kulttuurillisten merkitysten huomioon ottamisesta. Hyvä ympäristö on jaettua!
Mielimaisema-paikat tunnistaa keltaisesta kehästä tai pallosta. Hevosluodon kärjessä ja matonpesupaikan läheisyydessä on puistonpenkkejä ja ruokapuiston yhteyteen on rakennettu ruohikkoinen sohva lepoon ja maiseman katseluun.
Linkki karttasovellukseen: http://pori.maps.arcgis.com/apps/MapTour/index.html?appid=f0f5f65e8b8546bd94411bbdaca5ee5b
Näyttelyn järjestivät Turun yliopiston Kokkeli-hanke yhdessä, Porin kaupunki: puistotoimi ja kaupunkisuunnittelu, Luodon siirtolapuutarhayhdistyksen ja Porin kansallisen kaupunkipuiston kanssa. Kartoituksen toteutti tutkija Vuokko Kemppi-Vienola
Osallistuminen seinämaalaustapahtumaan. Karjaranta, Pori. #asuntomessut 2018
Seinämaalaukset Lempikukkakasvio Kvistiluodontiellä ja Lintuparvi Hanhiluodontiellä
Molemmin puolin Huvilajuopaa Vaasantien alla on leveät seinäkaistaleet, betoniset seinät, joita on aikojen kuluessa tuhrittu. Lähdin työstämään Kvistiluodontien maalausta ympäristöstä löytyneillä kasvi-aiheilla ja asukkaita haastattelemalla. Joen toisen puolen Hanhiluodontien maalausaihe äänestettiin asukasyhdistyksen vuosikokouksessa. Maalaukset ovat esillä niin kauan kuin siltaremontti käynnistyy.
Maalaustapahtuma
Valtakunnalliseen maalaustapahtumaan osallistuminen 10.7.2018. Asukkailla mahdollisuus osallistua seinämaalauksen maalaamiseen.
Joki-näyttely Porin taidemuseossa. 6.6.-17.8.2019 http://www.poriartmuseum.fi/fin/nayttelyt/2019/233/
Kokemäenjoki virtaa 121 km sisämaasta päätyen Porin suistoalueelle ennen kuin laskee Itämereen. Jokilaakson maisema, siihen kiinnittyvät identiteetit ja yhteisöllisyys ovat olleet keskeistä sisältöä Turun yliopiston kaksivuotisessa Kokkeli-hankkeessa. Kulttuurikartoitusten myötä on syntynyt uutta tietoa joen merkityksistä ja jokikansalaisuuden kokemuksista. Näyttely avaa viisi näkökulmaa joen maisema-arvoihin ja maisemansuojeluun sekä tuo esille tutkimustietoa.
Näyttelyn taiteilijat Jan Eerala, Mollu Heino, Henry Merimaa, Veijo Setälä /b>ja Titta Valla ovat käsitelleet veteen, jokeen ja Kokemäenjoen maisemiin liittyviä teemoja jo pitkään. Näyttely on yksi uusi säie joen historiassa ja se päivittää taiteen keinoin ekologisia ja kulttuurisia kerrostumia porilaisessa ja satakuntalaisessa ympäristössä. Yhteistyössä Turun yliopisto Maisematutkimuksen oppiaine.
Ulvilan Saaren metsä on Kokemäenjoen rajaama luonnonkaunis korpimaisema, jonka erikoisuutta ovat päkit eli suojuotit. Metsäinen luontopolku juurakkoineen ja pitkospuineen kiertää aluetta 1.8 km verran, kulku polulle on Kulmalantieltä kävelysiltaa pitkin.
Saaren metsää käytetään virkistykseen, marjastukseen, kuntoiluun ja leikkiin. Kokkeli-hanke on yhdessä Ulvilan kaupungin ja alueen asukkaiden, yrittäjien, Ulvilan ympäristöseuran ja läheisen päiväkodin kanssa kehitellyt ideoita, joiden myötä metsän yhteiskäyttö sujuu paremmin, mm. aivan Luontopolun alkuun on sijoitettu uusi kartta josta selviää reitti ja pituus, lisäksi kaikki polun varren opasteet on uusittu. Muualle metsään on myös lisätty mustikansinisiä pölkkyjä istahtamiseen tai helpottamaan ratsaille pääsyä. Päiväkodin käyttämään leikkimaastoon on sijoitettu kaksi muurahaisistuinta. Suojuottien tarkkailuun on lisätty halavan lehtien muotoiset ”laiturit” ja paluumatkaa rytmittää eläinjoukko. Ulvilan työpaja on ollut tärkeässä osassa rakenteiden toteuttamisessa. Mukana ideoinnissa on ollut myös Turun yliopiston Maisemantutkimuksen oppiaineen Taide ja yhteisön arki -kurssi ja joukko Aalto yliopiston Maisema-arkkitehtiopiskelijoita.
Opasteiden visuaalinen ilme on luotu korostamaan metsän vihreää raikkautta. Ilmeestä vastaa Kokkelin taiteilija Marjo Heino, jonka käsialaa ovat myös puisten rakenteiden suunnittelu.
Toiveena on, että Saaren metsää kehitetään jatkossakin käyttäjien tarpeita huomioiden sekä metsän luonnetta tarkasti kuunnellen. Metsä on meille kaikille tärkeä. Yhteistyössä mukana Ulvilan vapaa-aikatoimi, Ulvilan työpaja, Kettulan päiväkoti, Saaren asukkaat ja yrittäjät, Ulvilan seurakunta.
Siltailta 6.1.2019 br> Saaren kirkkosillalla järjestettiin loppiaisena ulkotulin valaistu joen ylitys. Sillan kaiteille oli asetettu kymmeniä kynttilöitä. Pimeässä pakkasillassa näkymä oli tunnelmallinen. Paikalle kutsuttiin sekä Saaren asukkaita että ulvilalaisia. Parituntisen kohtaamisen agendana oli omakohtaiset siltaan liittyvät tarinat.
Kuuntelukävelyn paikka, uskomattoman kaunis paratiisimainen polku kevätkuukausina ja alkukesän päivinä
Kuuntelukävelyt x 3 ja kuunteluteokset näyttelynä 8.10.2019–12.1.2020
Yhteistyössä kuvataiteilija Kirsi Jaakkola ja Emil Cedercreutzin museo
Harjavalta, mitä kuuluu?
Kokkeli-hanke on järjestänyt vuoden 2019 aikana Harjavallassa kolme kuuntelukävelyä yhteistyössä Emil Cedercreutzin museon kanssa. Kuuntelukävelyillä on tutustuttu Harjavallan ääniympäristöihin eri teemojen kautta. ”Kuuntelukävely on kuunteluharjoitus ilman puhetta ja elektronisia laitteita. Tavoitteena on harjoitella kuuntelemista, kuuntelemiseen keskittymistä, kuuntelemalla havainnointia ja myös kuullun sanallistamista. Keskustelu yhteisestä kokemuksesta ja sen herättämistä tunteista, muistoista ja ajatuksista on tärkeä osa kuuntelukävelyä ja tuo myös paljon tietoa kyseisestä alueesta”, kertoo kuvataiteilija Kirsi Jaakkola.
Nyt esillä olevat kaksi kuunteluteosta Emil Cedercreutzin museon ala-aulassa on koostettu järjestettyjen kuuntelukävelyiden dokumentoinneista ja vuoden aikana äänitetyistä äänistä Harjavallan alueella. Kuuntelukävelyistä yksi järjestettiin talvisessa säässä Harjavallan keskustassa, toinen toukokuisena aamuna Emil Cedercreutzin museon luontoympäristössä ja kolmas Paratiisin luontopolulla kesäkuisena iltana. Luonto, tehtaan äänet ja kaupungin arkiset äänet on koottu kahdeksi erilaiseksi äänimaisemaksi, joissa mukana on lisäksi kävelyille osallistuneiden yhteisistä keskusteluista poimittuja sitaatteja. Äänimaisemassa monipuoliset luonnonäänet esiintyvät yhteisenä tunnelmana ja taustana, jossa oma osansa on Kokemäenjoella, eri vuodenajoilla ja säätiloilla. Kuvataiteilijat Kirsi Jaakkola ja Marjo Heino Kokkeli-hankkeesta ovat luoneet kuunteluteokset osaksi Harjavallan kaupungin 150-vuotisjuhlavuotta.
https://molluheino.fi/kokemaenjoki
Mielimaisemana Kokemäenjoki –sivulle on koottu Kokkeliin tai Kokkelin reitistön varrella toimivien kuvataiteilijoiden mielipaikkoja. Joki on halkonut maisemaa tuhansien vuosien ajan, miten se näkyy nykytaiteilijan kokemuksessa ja tuotannossa? Mielipaikkojaan esittelevät taiteilijat, joilla on erityinen suhde jokeen, moni asuu joen varrella tai joki on osa lapsuuden maisemaa. Joki elää vuodenajoissa, säätiloissa ja väreissä, joki tuntuu, kuuluu ja näkyy. Sivusto kehittyy ja taidepaikat lisääntyvät.
Kotivirta-valokuvaprojekti yhdessä vanhusneuvoston kanssa sekä näyttely Kokemäen kirjastossa 1.-19.10.2018
Vanhusneuvoston ja Kokkeli-hankkeen yhteinen projekti etsi mukaan menneiden aikojen tunnelmia, henkilökuvia ja Kokemäen maisemia. Osallistujia pyydettiin toisintamaan vanha valokuva kotialbumista. Näyttelyssä oli noin 40 vanhaa kuvaa uudelleen kuvattuna. Kuvista voi huomata ajan kulun ja tuttujen maisemien muutoksen. Kuvat ovat riemastuttavia sukelluksia menneeseen, haikeilta tunnelmiltakaan ei välty kun huomaa että kuvassa on ihmisjoukon sijaan enää vain yksi henkilö. Maiseman muutokset ovat konkreettisia; verrattuna aiempaan joenpohja on paljastunut, rakennuksia purettu ja puut ovat kasvaneet, mutta on asioita jotka pysyvät, kadut vievät sinne minne aiemminkin ja kirkko ja kivimuurit ovat paikallaan.
Kuvat: Ritva Alho ja Osmo Oksanen
Ympäristöperformanssit ”Kokkelin kullitus” Kokemäenjoen silloilla Yhdessä performanssitaiteilija Maire Karuvuoren kanssa.
Kullatut sillat: Tyrvään voimalaitos, 44 Kiikkapääntie, Keikyän riippusilta (kävely), Äetsän voimalaitos, 249 Äetsäntie, Karhiniementie, Naarassaarentie, Lauhantie, Kiettareentie -> vitikkalantie, Säpilän riippusilta (kävely), Kolsintie, voimalaitos, Siltakatu Kokemäen vanha silta, 2470 Kauvatsantie, 2460 Harjavallan silta, Voimalaitoksentie, 2170 Siltatie (Nakkila), 2442 Siltatie (Ulvila), Saarentie, Saaren metsä (kävely), VT 11 Tampereentie, Vanha rautatiesilta (Pori), Lukkarinsilta, Linnansilta, Porinsilta, Raumansilta, Pormestarinpolku (kävely), Hevosluodontie, Kvistiluodontie, Lanajuovantie, E8
Kuvitteellisia ja vaihtoehtoisia matkailumainoksia.
Kokemäenjoen matkatoimisto pyrkii edistämään lähiluonnon käyttöä ja näkemään paikalliset erikoisuudet. Kahdeksaa erilaista matkailumainosta jaettiin Kokemäen talvimarkkinoilla 2018.
Meloin kesällä 2019 Kokemäenjokea pitkin. Vesi oli hyvin matalalla. Ohitin Keikyän banaanisaaren ja sen valtavat majavanpesät. Risukasojen suuaukot olivat kokonaan näkyvissä. Joki tuntui levenevän myötävirtaan lasketellessa.
Villilän vuolle on luonnonvarainen ja kivikkoinen, suuria irtolohkareita on näkyvissä pinnalla mutta pohja on myös täynnä suuria kiviä. Veden pinta ikään kuin kiehui kumpuillessaan kivien päällä. Tuntui hullulta meloa kiikkerällä kanootilla, kun musta jokivesi poreili alla, olo oli kuin kiehuvassa kattilassa. Mielikuvitus lähti lentoon ja pinnan alle oli helppo kuvitella myyttisiä olentoja tai enteilevää katastrofia. Tunsin itseni juuri niin pieneksi kuin maailmassa olenkin.
Valoteos. Kokkeli-hanke, Keikyän korvenkävijät yhdessä Markku Torpon ja Keikyän Perikunta ry:n talkoolaisten kanssa ideoivat, rakensivat ja pystyttivät valoteoksen Keikyän voimalaitoksen padon alle Kokemäenjoen keskellä sijaitsevalle karikolle. Teos on koottu 30 värillisestä ämpäristä. Teoksen valot sytytettiin perjantaina 22.2. klo 18 keikyän keskustan uimarannalta. Avajaispuhujana toimii Ulla Yli-Hongisto. Ämpärit on lahjoittanut Vanttilan muovi.
Seinämaalaus toteutettiin kartoituksen yhteydessä yhdessä Äetsän Kemira Chemicals Oy työntekijöiden kanssa. Prosessi-maalaus sijaitsee tehtaan julkisivussa.
Osallistavaa sanataidetta Wanhan kirjallisuuden päivillä Sastamalassa 29.6.2018.
Sanataiteen työpaja paikan merkityksistä: maisemaa, luontoa, muistoja ja kokemuksia. Ohjaajina sanataiteen läänintaiteilija Karoliina Suoniemi ja taiteilija-tutkija Marjo Heino.
Tekstit installoitiin puistoon.